Ons pedagogisch beleid in vogelvlucht
Ruimte
Kinderen hebben ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk. Een plek waar ze zich thuis voelen en waar ze dingen kunnen doen die ze leuk vinden. Daarom is het van belang dat de groepsleidsters het kind ruimte bieden om zelf te ontdekken, niet te snel in te grijpen of te verbieden. Vertrouwen hebben in kinderen is een belangrijke voorwaarde om ze te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling. Vertrouwen hebben betekend ook geen overspannen verwachtingen koesteren. Het kind de tijd gunnen zelf iets uit te zoeken of op te lossen.
De groepsruimten zijn ruim van opzet (5 m2). Dit is om kinderen ook letterlijk de ruimte te bieden zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.
Zelfstandigheid
Met het bevorderen van de zelfstandigheid van een kind wordt al begonnen bij de babygroep. Wanneer een kind belangstelling heeft voor zijn omgeving, wordt die omgeving hem aangeboden, De leidsters doen zelf steeds een stapje terug. Tijdens de vaste verzorgmomenten worden alle handelingen waar het kind om vraagt om zich veilig en geliefd te weten benut om hem te laten voelen hoe belangrijk hij voor ons is.
Het wordt hem mogelijk gemaakt om zichzelf in zijn bewegingen te leren kennen en in zijn eigen tijd op onderzoek uit te gaan. Hij krijgt speelruimte en het vertrouwen dat het invullen van zijn “vrije tijd” een zeer belangrijk aspect van zijn leven is. Er wordt geen haast gemaakt. Het kind krijgt de ruimte en de tijd. Het kind krijgt de veiligheid, maar ook de uitdaging van geschikt bewegings- en spel materiaal.
Respect
Een belangrijk aspect van het werken in ons kindercentrum is zorgen dat iedereen zich er, ondanks al die verschillen, “thuis” kan voelen. Het gaat hierbij om twee zaken: respect voor ieder in zijn of haar eigenheid en het respectvol omgaan met verschillen tussen mensen.
Veilige hechting
De leidster in ons kinderdagverblijf zal de haar toevertrouwde kinderen pedagogische kwaliteit bieden. Als alternatieve opvoeder is ze immers een onderdeel van de opvoedingsverbreding. Ze zal dan ook proberen een veilige gehechtheidrelatie met de haar toevertrouwde kinderen te ontwikkelen.
Voor het aangaan van een veilige gehechtheidrelatie is stabiliteit en continuïteit van de groepsleiding noodzakelijk.
De verschillende situaties moeten voorspelbaar blijven door een zekere regelmaat.
Duidelijkheid
Kinderen blijven kinderen, ze moeten nog zoveel ontdekken: de grenzen van hun eigen kunnen en de grenzen wat acceptabel is en wat niet. Kinderen vragen daarbij om duidelijkheid. Niet alleen om duidelijke grenzen en regels, maar ook en evenzeer om duidelijke bewijzen van onze genegenheid, onze betrokkenheid.
Rituelen
Rituelen zijn steeds terugkerende momenten in het samenleven. Zij zijn belangrijk omdat zij veiligheid en houvast geven. Het bereiden van de maaltijden, het samen eten, het afruimen, de kring en de verschoonmomenten en het slapen gaan zijn dagelijks terugkerende rituelen bij ons kindercentrum.
Weerbaarheid
Het kind moet ervaringen kunnen opdoen. Het kind moet de gelegenheid krijgen gevaren tegen te komen en fouten te maken zonder dat de volwassene ingrijpt en voor hem beslist. Hierdoor kan een kind weerbaar worden.
Inrichting / meubilair
De kinderen hebben een plek nodig waar ze zich thuis voelen en waar ze dingen kunnen doen die ze leuk vinden. De groepsruimten worden daarom zo ingericht dat het prettig is om er te zijn. De kinderen kunnen er tot rust komen of juist druk zijn. Er zijn voldoende en gevarieerde spel en speel mogelijkheden die uitdagen tot samendoen en te ontdekken. Er is een goed evenwicht tussen veiligheid en risico aangebracht.
Stimuleren
Stimuleren is bij Kindercentrum Schateiland meer dan alleen het ter beschikking stellen van materiaal. Het betekent ook precies kijken waar een kind behoefte aan heeft, wat het kan, of juist nog niet.
Bij Kindercentrum Schateiland wordt vrijblijvend een diversiteit aan activiteiten en workshops aangeboden. Wij willen de kinderen inspireren en laten ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Te denken valt aan kunst, muziek, sport, techniek, dans, kleien, bloemschikken, sierraden maken enz..
Kinderen gaan pas aan de activiteiten deelnemen als ze daar in hun ontwikkeling aan toe zijn. Voor baby´s zijn er eigen activiteiten zoals zingen, lezen en spelletjes en als ze goed kunnen zitten lekker kliederen met verf.
De kinderen worden gestimuleerd tot activiteiten, nooit gedwongen. De ervaring en het plezier in de activiteiten telt, niet het resultaat. Werkstukken worden niet vervolmaakt door groepsleidsters.
Vrij spel
Vrij spel biedt kinderen de mogelijkheid een beetje onafhankelijk te zijn van de volwassenen. Spel kan een `uitlaatklep` worden voor gevoelens die het kind bij anderen niet kwijt kan. Spel is als het ware de psychologische ruimte waarin het kind leeft. Met behulp van spel en speelmateriaal worden de verschillende ontwikkelingsgebieden aangesproken en gestimuleerd.
Observeren van kinderen
Om erachter te komen wat kinderen bezighoudt en ze te kunnen begrijpen, worden de kinderen geobserveerd. Dat betekent kijken en luisteren wat ze doen, wat ze leuk vinden. Wat zijn hun interesses?
Het goed bijhouden van de observaties, over een wat langere tijd, kan helpen om een beter beeld van het kind te krijgen.
Socialisatie / Identificatie
Bij Kindercentrum Schateiland wordt veel aandacht besteed aan het identificatie en socialisatie proces van zowel de groepsleiding als de kinderen.
Belangrijke inspirators van het pedagogisch beleid zijn:
Januz Korczak, Thomas Gordon, Lietje van Blaaderen en Emmi Pikler en Ingeborg Bosch.
Deze inspirators hebben bijgedragen tot het ontwikkelen van het pedagogisch beleid.
Hieronder download u ons pedagogisch kader: